Povijest društva

Hrvatsko društvo za kolposkopiju i bolesti vrata maternice (HDKBVM) Hrvatskog liječničkog zbora osnovano je 20. siječnja 2000. g. u velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog doma. Osnivanju je prisustvovalo 63 kolegica i kolega.

Razlozi osnivanja su u epidemiološkim podacima Dražančića i sur.: “Ukoliko bimo u idealnim uvjetima citološki probrali 2000000 žena u tri godine, a kod 2,5% očekujemo citološku abnormalnost koja zahtijeva kolposkopiju kao metodu sekundarne prevencije preinvazivnim promjena vrata maternice, znači da bismo u tri godine trebali izvršiti 50000 kolposkopija, iz čega izvire očita potreba za izučenim kolposkopičarima, a kolposkopiranje se ne može učiti na pamet, nego uz iskusnog učitelja i suvremenu fotodokumentaciju i telekomunikaciju.”

U svemu tome smo tek na početku, ali interes pokazan na I. hrvatskom tečaju iz kolposkopije i bolesti vrata maternice koji je održan 20. lipnja 1998. i Simpozij posvećen 75-godišnjici primjene kolposkopije u kliničkoj praksi “Problemi i dileme u ranoj dijagnozi i prevenciji preinvazivnih promjena vrata maternice” koji je održan 25. studenog 2000. kada smo usvojili i naš dijagnostičko terapijski postupnik (Ljubojević N., Babić S., Audy-Jurković S., Ovanin-Rakić A., Jukić., Babić D., Grubišić G., Radaković G., Ljubojević Grgec D. Inproved National Croatian Diagnostic and Therapeutic Guidelines for Premalignant Lesions of the Uterine Cevix with some Cost Benefit Aspects, Coll. Antropol. 25 (2001)2: 467-474), potakli su nas organiziranju tečaja trajnog usavršavanja i osposobljavanja za rad u ovoj specijalnosti.

U međuvremenu smo u studenome i prosincu 2001. godine održali prvi ciklus poslijediplomskog tečaja stalnog usavršavanja I kategorije o značenju kolposkopije u ranoj dijagnozi i prevenciji neoplastičkih promjena vrata maternice i donjeg genitalnog trakta. Tečaju je prisustvovalo 38 polaznika, a u rasponu od 1-5 tečaj je ocijenjen s 4,8. Četiri petine polaznika traži više slika, raspravu s ginekolozima i patolozima, te više praktičkog dijela, skraćivanje, te ako je moguće izbjeći preklapanje nekih predavanja.

Tijekom zadnjih godina održano je više tečajeva: 2001. – 3 tečaja u Zagrebu, 2002. – 1 tečaj u Splitu, 2004. – 1 tečaj u Zagrebu, 2006. – 1 tečaj u Zagrebu, 2007. – 1 tečaj u Zagrebu.