Projekt “Znanje je užitak”

lepi1Projekt “Znanje je užitak” započet je prije 3 godine u srednjim školama i gimnazijama grada Zagreba, a inicijativa je krenula iz Kluba prijatelja pete gimnazije u Zagrebu(bivši đaci dotične gimnazije).Nastavak projekta unazad dvije godine vodi Udruga za zaštitu od spolno prenosivih bolesti adolescenata “Aktiva”.

Kako je ciljna populacija za cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (dokazanog uzročnika raka vrata maternice), adolescentna, to je bilo jako važno održavati toj populaciji edukativna predavanja o spolnoj higijeni, izbjegavanju promiskuiteta i svih onih mjera koje preveniraju nastanak infekcije i razvoj zloćudne bolesti kasnije u životu.
Isto tako, kako samo cijepivo kontra HPV-a ne štiti u cjelosti protiv svih tipova humanog papiloma virusa to se je pokazalo da je edukacija najbolji način (uz cijepljenje) prevencije protiv te bolesti.

Danas je svugdje u svijetu dokazana formula uspjeha protiv infekcije humanim papiloma virusom, edukacija +cijepljenje adolescenata.

Prve godine projekt ” Znanje je užitak” je krenuo u desetak zagrebačkih srednjih škola i gimnazija i postao je jako popularan među srednjoškolcima, jer je sam projekt koncipiran tako da se načinom izvedbe i prezentacijom približio izričaju te dobne skupine. Projekt se sastoji od predavanja o spolno prenosivim bolestima,preventivi,higijeni, izbjegavanju promiskuiteta,potrebitosti redovite ishrane, urednog načina života te načinima liječenja kao i o informacijama o cijepljenju kontra HPV-a.

U projektu sudjeluju i sami srednjoškolci i to izradom vlastitih postera, scenskih nastupa, recitala,web stranica i predavanja a sve sa temom o spolno prenosivim bolestima.
Nakon predavanja i diskusije održava se i koncert mladih školskih rock sastava čime se potiče učeničko stvaralaštvo, a koncertom se dodatno podiže i interes za samo predavanje i promovira urbana kultura.

Medijski je projekt jako dobro prezentiran u tiskovnim i elektronskim medijima i postao je poznat u cijeloj Hrvatskoj tako da smo uz potporu Ministarstva zdravstva, Poglavarstva grada Zagreba te Ministarstva znanosti obrazovanja i športa, krenuli i u ostale dijelove Hrvatske.

Medijski pratitelji projekta su “Večernji list”, Otvoreni radio, web portal muzika.hr te svojim proizvodima đacima, Coca cola i Kraš.

Obiđeni su gradovi – Zagreb, Sisak,Velika Gorica, Zadar, Split, Knin, Vukovar, Osijek, Beli Manastir, Županja, Vinkovci, Nova Gradiška, Požega. Neki od tih gradova i nekoliko puta (Zadar, Split, Osijek, Zagreb).

Željelo se prići toj populaciji, da se progovori ” njihovim jezikom” ,stekne njihovo povjerenje i ostvari glavni cilj a to je informacija i edukacija kontra spolno prenosivih bolesti i prevencije raka vrata maternice. Projekt je u međuvremenu postao poznat i izvan granica Hrvatske tako da je prezentiran u nekoliko država (Makedonija,Slovenija, Češka, Italija, Mađarska).

Dobra suradnja ostvarena je sa Sveučilištem u Južnoj Karolini u Sjedinjenim Američkim državama, koji rade slične projekte u edukaciji mladih, kada razne umjetnike angažiraju radi promocije zdravstvenih edukativnih projekata. (dramske predstave, balente i glazbene predstave).

I kao najveći uspjeh i priznanje projektu ” Znanje je užitak”( “Knowledge is pleasure”) je da je od 15.10.2008. projekt edukacije adolescenata kontra spolno prenosivih bolesti i prevencije raka vrata maternice, postavljen na službene stranice Europske Unije,edukacijskog centra u Heidelbergu (Paedimed-Socrates projekt) kao neka vrst preporuke (čime smo posebno ponosni).

Evo i linka stranice :

http://e-learning.paedimed.org/en/content/didactic-proposals-2 & Download of the detailed proposal

Školske godine 2008./2009. projekt se je nastavio po cijeloj Hrvatskoj.

U studenom 2008. projekt je prezentiran na Svjetskom kongresu cervikalne patologije na Novom Zelandu i to kao pozvano predavanje i prezentacija. Sam projekt je osmislio i glavni je voditelj projekta Dubravko Lepušić, ginekolog KB ” Sestre Milosrdnice” iz Zagreba
Kontakti :
Dr. sc. Dubravko Lepušić
Bulvanova 14,Zagreb
tel/01 23 35 033
mob/ 098/203 705

Dubravko Lepušić

lepi3Rođen 9.10.1956. U Zagrebu, đak V. gimnazije u Zagrebu. Završio Medicinski fakultet te specijalizaciju iz ginekologije i porodništva 1990. god od kada radi na Klinici za ženske bolesti i porodništvo pri KB ” Sestre Milosrdnice” u Zagrebu, Vinogradska 29.

Magistrirao je 1998. na Prirodoslovno matematičkom fakultetu , Sveučilišta u Zagrebu,sa temom o hormonskim receptorima kod raka jajnika a obranio je doktorsku disertaciju sa temom o infekcijama humanim papiloma virusom u adolescentne populacije grada Zagreba pri Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2006. godine.
Aktivni sudionik niza kongresa i simpozija u cijelom svijetu i to kao pozvani predavač (Argentina, Irska, Engleska, Njemačka, Novi Zeland, Austrija, Slovenija, Italija, Makedonija, Mađarska, Češka, Malezija i niz drugih država).

Član je Hrvatskog liječničkog zbora, ginekološke sekcije, Američkog društva za zaštitu od spolno prenosivih bolesti.

Aktivni je sudionik projekta Europske Unije, edukacijskog centra iz Heidelberga, Paedimed projekta.

Član je stručne grupe pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa za prevenciju nasilja i svih oblika rizika kojima su izloženi adolescenti (uključujući i spolno prenosive bolesti).