Što je kolposkopija?

lorem

Riječ kolposkopija dolazi od starogrčkog jezika, a u doslovnom prijevodu znači promatranje rodnice. Hans Hinselmann 1925. godine uveo je ovu dijagnostičku metodu u kliničku praksu. Točnost ove metode leži između 60 – 85%, u kombinaciji s citologijom 98 – 99%. Kolposkopija je izvanredna dijagnostička dopuna citologiji. Omogućava pouzdanu procjenu lokalizacije i proširenosti patološke epitelne lezije te ciljanu biopsiju iz suspektnog područja.

Pregled se izvodi na ginekološkom stolu, nipošto za vrijeme menstruacije. Instrumenti koji se koriste za standardni ginekološki pregled pri uzimanju Papa testa, tzv. spekuli koji se mogu fiksirati na željenu širinu, uvode se u rodnicu pri čemu se prikazuje rodnica te porcija. Pregled nije ni po ničemu neugodniji ili bolniji od standardnog ginekološkog pregleda. Sluznica porcije maternice, kao i sluznica rodnice se premazuju otopinama 3% octene kiseline, za vrijeme koje se može osjetiti lagano peckanje, a potom jodne tinkture tzv. Lugolova otpina, pri čemu se jasnije vizualiziraju promjene pod svjetlom kolpskopa, uvećane za 4 do 40 puta. S obzirom na to da se koristi jodna tinktura, obavezno je reći ako postoji alergija na ove preparate te će se tada ovaj dio kolposkopije izbjeći. Zeleni filtar kolposkopa omogućuje bolju vizualizaciju krvnih žila porcije te njihovo tumačenje.

Za vrijeme kolposkopije liječnik može odrediti mjesta s kojih će uzeti uzorke tkiva, za daljnju patohistološku dijagnostiku ili to učiniti u istom pregledu. Pri tome se može osjetiti lagana bol. Bol je obično slabog inteziteta jer je porcia vrlo oskudno prožeta živčanim tkivom. Moguće krvarenje zaustavlja se hemostatskim tekućinama ili tamponadom ( gazom) koje se vade nakon dva sata od zahvata. Nalaz patohistološke analize uzoraka tkiva uobičajeno je gotov za 7-10 dana.